Monaco gazdasága

q10

Egy rövid történelmi áttekintés után levonhatjuk a következtetést, miszerint a XIX. század végén, és a XX. század elején a monacói hatóságok gazdasági fejlődésre irányuló ösztönzése létrehozott egy, a magánvállalkozások fejlődésre alkalmas gazdasági szerkezetet a Hercegségben.

A Hercegség gazdasági tevékenysége négy területre osztható:

Monaco ipari tevékenysége általában kevéssé ismert, pedig ez a terület alig egy évszázad alatt jelentős fejlődésen ment keresztül. 1906-ban, mikor Fontvieille-ben az első állam által finanszírozott vágány megépült, az ipari cégek, mint például a sörgyár, a malom és a csokoládégyár, ide települtek. Az elmúlt húsz év folyamán közel 200 ezer négyzetméternyi ipari ingatlan épült. Monaco felszínének szűkössége miatt az ipari ingatlanok is felfelé terjeszkednek mintegy tizenhárom emeletnyi magasságba.

A Hercegség kormányzata olyan ipari politikát alkotott, mely a vállalkozások alapítását támogatja, nagy tőkenyereségi faktorral, miközben a környezetszennyezést teljes mértékben elkerüli. A vegyi-, gyógyszer- és kozmetikai termékek szektora jelenik meg túlsúlyban, de jelen vannak műanyag feldolgozó cégek, illetve villamossági- és elektronikai berendezéseket előállító gyárak is.

monte

Az ezeken a területeken kívül eső szektorok hoznak hírnevet a Hercegségnek eredetiségükkel és technikai teljesítményükkel; ezek főként az elektronikus anyagok, nyomda-, textil- és ruhaipari termékek. Ipari területen hozzávetőleg 100 vállalkozás biztosít 3500 munkahelyet. A Monacói Hercegség ipara ma már diverzifikáltnak mondható, mely tökéletesen illeszkedik környezetébe.

A turizmuson alapvetően a privát és az üzleti turizmust értjük. A szállodaipar több, mint 2600 szobát kínál, majdnem 4000 ággyal, a legtöbb közülük 4 csillagos besorolású. Az elmúlt évtizedben a régióban az átlagos szobakihasználás kb. 60% volt, ami 800 ezer éjszakát jelent. Ez a szám az utóbbi évben 15%-kal nőtt, mely több, mint 915 ezer éjszakát jelent.

szálloda

La Meridien Hotel, Monte Carlo

A monacói idegenforgalomban fontos szerepet játszik a tengeri turizmus. Több, mint 100 ezer utazó érkezik évente hajóval a miniállamba.

Éveken keresztül a hatóságok jelentős hangsúlyt fektettek az üzleti idegenforgalom kiszolgálására, például a Grimaldi Fórum Kongresszusi Központ megépítésével, mely már 2005-ben 454 kongresszusnak adott otthont. A Monacóba érkező üzleti turisták, akik konferenciákra, szemináriumokra érkeznek, adják a hotelfoglalások 30%-át.

 

 

A harmadik gazdasági terület a szolgáltató szektor, mely az utóbbi években óriási fejlődésen ment keresztül a nemzetközi méretű, nem pénzügyi területen tevékenykedő cégek irodáinak és központjainak megalapításának és a banki és pénzügyi területek bővülésének köszönhetően. A banki és biztosítási tevékenység, a tanácsadás (műszaki, üzleti, pénzügyi, stb.), kiegészítve az ügynöki tevékenységgel a forgalom közel felét teszi ki.

grimaldi

Grimaldi Konferencia Központ (forrás: visitmonaco.com)

A negyedik terület a kereskedelmi szektor, mely a szolgáltató szektorhoz hasonlóan nagy jelentőséggel bír Monacóban.

Az ingatlanszektor nagy szerepet játszik, a monacói forgalom 7%-át jelenti, igazolva a felméréseket és beteljesítve a várostervezés által meghatározott irányokat.

A Hercegség teljes forgalma 1975-ben 3,25 milliárd frankra rúgott, 1990-ben ez az összeg 29 milliárdra nőtt. 2000-ben a Monacói Hercegség 3,2 milliárd euró forgalmat produkált, és 2005-ben 11 milliárd fölött volt az összes forgalom, ami az előző évhez képest 12%-os emelkedést jelentett.

Ebben a kihívásokkal teli és bonyolult nemzetközi környezetben, a herceg soha szűnni nem akaró bátorításának köszönhetően a Monacói Hercegség kiérdemelte megbecsülését: természeti kincsek hiányában, egy piciny földterületen képes fejlődni és felvenni a lépést a világban. Monaco hozzávetőleg 44 ezer embernek ad munkát, amiből kb. négyezret a közszféra kínál. Minden nap 28 ezer francia és hatezer olasz utazik Monacóba dolgozni. A Hercegség mindent megtesz annak az állandó célnak az érdekében, hogy emelje az életminőséget.

További információkért látogasson ide