Monaco, a világ üzleti negyede

m12

 

A Hercegség már bizonyított egyszer a XX. század elején, mikor Picasso, Matisse, Puccini és Berlioz Európa legizgalmasabb kulturális központjává tették Monacót.

Monaco nemcsak magas életszínvonalat biztosít, hanem kiváló munkakörülményeket is. Ezért vált a földközi-tengeri üzleti fejlődés központjává.

Ma a világ második legkisebb állama kész arra, hogy fontos szerepet játsszon a világ ügyeiben, mint a gyorsan növekedő globális gazdaság ütőere.

opera

Monaco Salle Garnier (forrás: visitmonaco.com)

A Monaco Salle Garnier, a káprázatos operaház, a világ független művészeinek kínál teret. A világ minden tájáról érkeznek hajók a Port Hercules-be, a Hercegség elbűvölő kikötőjébe. A ragyogó tornyokon belül, melyek sziklákon és tengertől elhódított területeken állnak, több, mint 100 vállalkozás, számos nemzetközi bank, pénzügyi igazgatóságok és beruházó cégek működnek. Vannak a világkereskedelemnek és szállítmányozásnak elkötelezett cégek, és vannak, melyek a világ legkreatívabb kutatóit foglalkoztatják magas műszaki tudományok, biotechnológia és környezetvédelem terén.

Hogy mit hoz nekik Monaco? Stratégiai elhelyezkedést, nagyvárosokba való könnyű eljutást, azonnali globális hozzáférést a távközléshez, könnyű banki hozzáférést és más üzleti szolgáltatásokat. Monaco Európa legjobb életminőségét nyújtja egy majdhogynem bűnözésmentes környezetben, ráadásul a hatóságok üdvözlik és támogatják a külföldi üzleteket.

Összefoglalva, ha valaki tiszta ipart szeretne űzni a kutatás, fejlesztés, banking, pénzügy vagy más tevékenységek, mint kereskedelem vagy szállítmányozás területén, akkor okos döntést hoz azzal, hogy a cég megalapításának színhelyéül Monacót választja.

Monaco magánvállalkozási szektorának teljesítménye nem véletlen a maga 44% szolgáltatásával és 17% iparával és építkezéseivel. A Grimaldi család 700 éve uralkodik, amely idő alatt megteremtette a Monaco átalakulásához szükséges intézményi stabilitást, hogy az a nemzetközi kereskedelmi és üzleti élet élő központjává váljon.

III. Rainier herceg uralkodása alatt a hegyek minden elérhető négyzetcentiméterét kihasználva és a Földközi-tengertől földterületet elhódítva a Hercegség jelentős terjeszkedést ért el, illetve gazdasági terjeszkedést azzal, hogy vonzotta a külföldi befektetőket és üzleteket. III. Rainier kezdeményezésére megalakult a Gazdasági Fejlődés Igazgatósága, mely minden céget és egyéni vállalkozót, aki a Hercegségben szeretné folytatni tevékenységét, segíti.

 

Monaco üzleti oldala

III. Rainier herceg bátor vezetésének köszönhetően a monacói gazdaság változatossá és virágzóvá vált.

Ma több, mint 100 cég üzemel Monacóban, kezdve a műanyaggyártástól az autóalkatrészekig, a világ minden tájára való szállítmányozáson át a gyógyszerészeti és kozmetikai termékeken keresztül a távközlési és űrhajózási elektronikáig.

Forrás: gouv.mc

Monaco támogatja a magas színvonalú technikai kutatásokat és fejlesztéseket olyan területeken, mint a vízikultúra és tengerbiológia, tengeri környezet, biotechnológia (gyógyszerészet, kémia, élelmiszer), építészet, különösképpen pedig a tengertől való földterület elhódításához szükséges technológiák.

A Monaco-Telecom korszerű rendszerrel szolgálja ki a Monaco területén élőket és dolgozókat. A szolgáltató létrehozott egy vegyesvállalatot is, melynek a célja a GTS Monaco Access.

A vegyesvállalat hang-, fax-, adat- és internet szolgáltatásokat nyújt az új távközlési szolgáltatóknak, melyek Monacót, mint nemzetközi hozzáférési pontot használják. A GTS Monaco Access kihasználja az európai liberalizáció adta új lehetőségeket a távközlésben.

1280px-Monte_Carlo_Formula_1_track_map.svg

Circuit de Monaco (forrás: Wikipedia)

Bankárok, pénzügyi és befektetési tanácsadók, ügyvédek, könyvelők, ingatlanügynökök és menedzserek adják a gyors ütemben növekedő szolgáltatási szektor tagjait.

Több, mint 170 cég tevékenysége kapcsolódik a szállítmányozáshoz és fuvarozáshoz. Több, mint 1100 áruház, butik, és bevásárlóközpont járult hozzá, hogy Monaco forgalma és kereskedelme világhíressé váljon.

Európa legidősebb és legelegánsabb hoteleivel, a legnaprakészebb, konferenciáknak és sporteseményeknek helyet adó létesítményekkel, nemzetközileg nagyra becsült események megrendezésével, mint a Nagydíj, Monaco elérte, hogy gazdaságának legfontosabb pillére a turizmus lett.

 

Az előnyök

A világon csak néhány város tudja azt a versenyképességet, kultúrát és életstílusában előnyös lehetőségeket kínálni, ami miatt Monaco ideális választása lehet az üzletalapításnak.

 • Stratégiailag kedvező földrajzi pozíció: két órára a fontos európai városoktól, a déli földközi-tengeri piacok közelében.
 • Nemzetközi gazdasági környezet: nemzetközileg elismert szakértelem a banking, jog, stb. területén.
 • Egyszerű, előnyös pénzügyi rendszer mind egyéni vállalkozóknak, mind cégeknek.
 • Könnyen kezelhető adminisztráció.
 • Nagyfokú biztonság mind a vagyon, mind a személy részére.
 • Kitűnő infrastruktúra a személyek és áruk szabad áramlása érdekében.
 • Kivételes politikai és szociális stabilitás.
 • Mindenki számára elérhető első rangú oktatási rendszer, nemzetközileg minősített, az aktuális igényekhez igazított munkamódszerekkel.
 • Kiváló életminőség, harmóniában a környezettel.
 • Különösen vonzó kulturális, szabadidő és sportolási lehetőségek.

 

Összehasonlíthatatlan életminőség

A Hercegség üzleti előnyei nagyszerűek, Monaco figyelemre méltó életszínvonalával, komfortjával, luxusával, példátlan lehetőségeivel, előkelő és ideális munka- és életkörnyezetet biztosít.

 • Monaco az egyik legbiztonságosabb hely a Földön: a leghatékonyabb rendőrséggel büszkélkedhet Európában.
 • Enyhe klímájának köszönhetően az év minden szakában kellemes tavaszias időjárás van.
 • Az egyik legtisztább város a világon, Monaco vezető szerepet tölt be a környezetvédelemben, a Földközi-tenger és egyéb vizek védelmében.
 • Monaco kimagaslóan gazdag művészeti és kulturális tevékenységben, saját zenekara, balettja és operája van, általában évente biztosít a világ leghíresebb előadóinak fellépési lehetőséget. Bővelkedik fesztiválokban, kezdve a Monte-Carlo Tavaszi Művészeti Fesztiváltól, a Monte-Carlo Televíziós Fesztivál és Vásáron keresztül, a Monte-Carlo Nemzetközi Cirkusz fesztiválig.
 • Az évente megrendezésre kerülő sportesemények a világ minden kontinenséről vonzanak versenyzőket és nézőket, kiemelendő a Monacói Nagydíj, a Monte-Carlo Nemzetközi Teniszbajnokság, valamint a számtalan vitorlás- és csónakverseny.
 • A pazar Les Thermes Marins de Monte-Carlo, mely kényeztető spa kezeléseket és elegáns helyiségeket kínál, illetve Földközi-tengerre néző szobákkal rendelkezik, hirdeti Monaco időtlen megbecsülését az élet felé, valamint a test és a lélek megújulását. Közeli kapcsolatban áll a Földközi-tengerrel; hínárkezeléseket, balneoterápiát, tengeri iszapfürdőt és személyes táplálkozási tanácsadást nyújt.
 • Európa legjobb éttermei, legizgalmasabb klubjai és éjszakai szórakozóhelyei, kulturális és szociális életstílusa teszik Monacót más városok számára irigylésre méltóvá mérete miatt.