Monaco sporttörténete

car

Monaco a sportvilág egyik központja lett az olyan híres eseményekkel, mint a Monte-Carlo Rally, a Monacói Nagydíj, a nemzetközi teniszversenyek, stb.; még egy hivatalos szakértői csoport is szerveződött, hogy a sporteseményeket, a sporttal kapcsolatos ügyeket igazgassa.

A Hercegségben már a tizennyolcadik század végén létezett egy „Evezős Bizottság”, melyet 1888-ban egy tucat monacói kezdeményezésére egy sportegyesület váltott fel, mely támogatta, bátorította és fejlesztette a vízi sportokat, mint a vitorlázás és evezés. Az első monacói sportegyesület neve „Société des Régates de Monaco” volt, mely jelenleg a „Société Nautique” nevet viseli.

Ezen túlmenően a Monacói Hercegség büszke lehet arra, hogy rendkívüli sikereket ért el azzal, hogy támogatta az akkor még gyermekcipőben járó motorizált sportokat.

1877: a tenisztorna sorozat debütálása Monte-Carlóban, mely ma Monte-Carlo Masters néven az ATP férfi tenisztorna sorozat tagja.

1904: az első versenymotorcsónak találkozó.

1910: a Quai Antoine I. repülő felszállása, mely olyan törékeny volt, mint egy gyermekjáték, de Henri Rougier vezetésével sikerült elérnie a legközelebbi csúcsait a Tengeri-Alpoknak.

1913: az első hidroplán találkozó.

1928: a Monte-Carlo Országos Klub és a Monte-Carlo Strand megnyitása, melyben olimpiai szabványnak megfelelő uszoda is van.

1929: az első Monacói Nagydíj

1939: a II. Louis hercegről elnevezett stadion felavatása, mely még a világháború előtt színhelye lehetett az Egyetemi Világjátékoknak.

A világháború befejeztével a sport megint hangsúlyosabb szerepet kaphatott a világban. Fejlődése minden területen nagy léptekben haladt előre, azóta Monacóban számos nemzetközileg elismert sportklub és szövetség jött létre.

1955 óta a Monacói Nagydíjat évente megrendezik, mely a FORMA-1 leglassabb és legizgalmasabb pályája.

Hét bajnoki címével a francia élvonalban, a Ligue 1-ben szerepel Monaco labdarúgócsapata, az AS Monaco FC.

1995 óta minden év novemberében megrendezésre kerül a „Marathon de Monaco et des Riviera” futóverseny.

2005 óta a Monte-Carlo Bay Hotelben rendezik meg Európa neves pókerbajnokságát, az ETP Monte-Carlót.

Az aktuális sporteseményekről itt tájékozódhat.