Biztosításkötés

q8

 

A legjobb módja, hogy megvédje önmagát a kiadásoktól, ha utasbiztosítást köt.

Nem minden országban ingyenes az egészségügyi ellátás, és megtörténhet, hogy súlyos pénzt kell kifizetni, ha megbetegszünk külföldön. Ezen kívül adódhatnak olyan problémák is, amelyek nem az egészségünket fenyegetik, de elég sok bosszúságot okozhatnak: elveszett poggyász, törölt repülőjárat, stb. Mindezek arra biztatnak, hogy kössünk utasbiztosítást, hacsak nem félünk az esetleges szerencsétlenségek bekövetkeztében felmerülő kiadásoktól.

A biztosítási kötvényt közvetlenül biztosítótól vagy biztosítási ügynöktől vegyük: ha hajótársaságtól, légitársaságtól, vagy utazási irodától vesszük, melyek megszűnnek, akkor előfordulhat, hogy nem fizetik ki költségeinket. Mielőtt megvesszük a kötvényt, nézzük át a már meglévő biztosításainkat, hogy nem fedezik-e az utazás során felmerülhető kiadásainkat.

Javasoljuk, hogy utasbiztosítása fedezze a következőket:

  • Egészségügyi kiadások
  • Személyes felelősség
  • Járattörlés
  • Poggyász elvesztése vagy ellopása

Az egyik legfontosabb fedezeti tényező az egészségügyi ellátás, hogy a vészhelyzetben felmerülő egészségügyi kezelések költségeit fedezni tudjuk, a másik pedig a személyes felelősség, amely a külföldi tartózkodás alatt Ön által esetlegesen okozott károkat vagy sérüléseket fedezi.

Sérülés vagy halál esetére is fedezetet jelenthet a biztosítás, de természetesen kötvényenként más és más az összege, általában minél alacsonyabb a kötvény értéke, annál kevesebb a fedezet. Néhány biztosítás számos kiegészítő szolgáltatást nyújt, mint járműcsere, lakásőrzés, stb.

Amennyiben autóját használja külföldön, ellenőrizze biztosítójánál, hogy meglévő biztosítása milyen mértékben védi Önt külföldön. Külföldön mindenképpen szükséges a zöld kártya. Az utasbiztosítás nem nyújt védelmet az autós káresetekre. Ha szükséges kössön extra biztosítást a már meglévő gépjármű biztosítás mellé.

Ha Ön sűrűn utazik külföldre, többször egy évben, akkor érdemes éves utasbiztosítást kötni, így nem kell minden egyes kiutazás alkalmával ezzel foglalkozni. Az ilyen biztosítások általában nem korlátozzák a kiutazások számát, de egy külföldön való tartózkodás sem haladhatja meg a 90 napot. Ellenőrizzük biztosításunkat, ha téli sport űzésének céljából utazunk külföldre, ugyanis vannak olyan kötvények, melyek ezekre az alkalmakra nem nyújtanak védelmet, ilyenkor kössünk a célnak megfelelő biztosítást. Ha olyan utat tervezünk, melynek során a kirándulások alkalmával huzamosabb ideig nem érintjük a turista ösvényeket, akkor speciális segítségre is szükségünk lehet majd.

Statisztikailag természetesen sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy síelés vagy extrém sport űzése közben sérülünk meg, mint a strandon olvasgatva. Ezért a legtöbb alap utazási biztosítás ezeket a körülményeket kizárja. Győződjünk meg róla, hogy biztosításunk például fedezi-e a hegyi mentés költségeit, ha a hegyekben kirándulunk.

Hitelkártya tulajdonosoknak a biztosítás általában ingyenes járulékos szolgáltatás, de előfordulhat, hogy korlátozzák a káresetek körülményeit.

Egyedül utazik, vagy családjával, esetleg egy csoport részeként? Amennyiben csoportos biztosítást köt, az kedvezőbb lehet, mint az egyénenkénti.

Ha külföldre utazik, ne felejtse el magával vinni biztosítási kötvényét és az országba történő belépéskor szükséges iratait, illetve ha autójával megy külföldre, akkor az autó iratait is.